Στις μέρες μας κανείς δεν χρησιμοποιεί χάρτη πλοήγησης, ο οποίος σχεδιάζεται σε χαρτί, για να πάει από το σημείο Α στο σημείο Β. Ένας σύγχρονος άνθρωπος, ειδικά ένας λάτρης του αυτοκινήτου, που χάνεται σε μια άγνωστη περιοχή δεν θα σταματήσει να ρωτάει τους ντόπιους για οδηγίες. Γιατί; Επειδή κάθε οδηγός διαθέτει μια κινητή συσκευή: ένα έξυπνο τηλέφωνο, ένα tablet, το οποίο υποστηρίζει GPS. Για να αποφύγετε να χαθείτε και να φτάσετε στο σωστό μέρος, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή πλοήγησης και να συνεχίσετε να οδηγείτε με αυτήν.
Σήμερα, σε αυτή τη σύντομη ανασκόπηση, θα σας παρουσιάσουμε ένα από αυτά τα βοηθητικά προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιείται ευρέως στις χώρες της ΕΕ.
Όπως κάθε παρόμοιο πρόγραμμα, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Ας μιλήσουμε για τα θετικά χαρακτηριστικά που το βοηθούν να καταλάβει μια συγκεκριμένη θέση στον κατάλογο των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων εφαρμογών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Waze είναι πολύ απλό και η διεπαφή του είναι κατανοητή ακόμη και για έναν αρχάριο οδηγό αυτοκινήτου. Δεν υπάρχει τίποτα περιττό στον σχεδιασμό. Το μενού βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ορίσετε τη διαδρομή σας και να στείλετε μηνύματα στους φίλους σας σχετικά με τη θέση σας. Μπορείτε εύκολα να αναιρέσετε ή να αναδιατάξετε τη διαδρομή που είχατε επιλέξει προηγουμένως εσείς οι ίδιοι.
Ένα δεύτερο ξεχωριστό πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι η δυνατότητα προσθήκης δεδομένων. Ένας οδηγός μπορεί εύκολα να λαμβάνει πληροφορίες για κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατυχήματα, κόστος καυσίμων σε πρατήρια καυσίμων ή οδικά έργα από άλλους οδηγούς ή να μοιράζεται τις πληροφορίες με άλλους. Το Waze μπορεί να ρωτήσει έναν αυτοκινητιστή αν έχει κολλήσει σε ένα άγνωστο μποτιλιάρισμα ή αν το όριο ταχύτητας έχει γίνει ξαφνικά πολύ χαμηλό σε ένα τμήμα δρόμου όπου δεν υπάρχει λόγος. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια διαδρομή μόνοι σας, στον επεξεργαστή χάρτη, ακόμη και αν δεν είχατε πριν.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα της εφαρμογής. Χάρη σε αυτό, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους φίλους σας δημιουργώντας κοινές διαδρομές ή απλά μοιράζοντας τη θέση σας σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προσθήκης φίλων από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά δυστυχώς προς το παρόν εμφανίζονται μόνο οι φίλοι και το Facebook.
Εάν το σήμα της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο είναι ασταθές, η εφαρμογή θα σας βοηθήσει να φτάσετε στον τελικό σας προορισμό. Αποθηκεύει στη μνήμη του όλα τα μέρη στα οποία συχνάζει ο ιδιοκτήτης και ανοίγει αυτόματα μια διαδρομή προς τα εκεί. Καθώς οι ενημερώσεις γίνονται αρκετά συχνά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η εφαρμογή να γνωρίζει σύντομα τις διαδρομές περισσότερων ανθρώπων από οποιοδήποτε άλλο λογισμικό.
Το ενδιαφέρον σε αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα είναι το παιχνίδι. Εσείς είστε ο χρήστης, ο οποίος λαμβάνει μια συγκεκριμένη βαθμολογία που αυξάνεται ανάλογα με τη δραστηριότητά σας στην κοινότητα. Όλοι οι συμμετέχοντες οδηγοί λαμβάνουν ψευδώνυμα με εικόνες. Ίσως με αυτόν τον τρόπο οι προγραμματιστές ενθαρρύνουν τους οδηγούς να προσθέτουν ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις διαδρομές και τις κυκλοφοριακές καταστάσεις.
Τα προφανή μειονεκτήματα του βοηθητικού προγράμματος μπορούν να θεωρηθούν η πλήρης απουσία λειτουργίας 3D και ο κακός σχεδιασμός των χαρτών από τους προγραμματιστές. Η φωνητική αναζήτηση δεν λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, παρόλα αυτά, το Waze μπορεί να αντικαταστήσει τέτοιες εφαρμογές.
Ένα τεράστιο πλεονέκτημα του πλοηγού είναι η ευκολία χρήσης του. Επιπλέον, η εφαρμογή είναι απολύτως δωρεάν για τους κατόχους κινητών συσκευών. Το Waze είναι διαισθητικό: πρώτα πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο Μενού στην κύρια οθόνη και, στη συνέχεια, να επιλέξετε “Πλοήγηση”.
Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τη θέση του εικονιδίου του κύριου μενού στην κύρια οθόνη. Ολισθαίνει εύκολα στην πλευρά που θέλετε. Αν θέλετε να ανοίξει η γραμμή αναζήτησης, σύρετε το εικονίδιο προς τα δεξιά. Όπως σε κάθε παρόμοια εφαρμογή, υπάρχουν δημοφιλείς κατηγορίες:
Αφού επιλέξετε μια κατηγορία, πρέπει να ταξινομήσετε με βάση την απόσταση από τον τελικό σας προορισμό.
Το εικονίδιο “Χάρτης” βρίσκεται στη δεξιά πλευρά στη γωνία και σας επιτρέπει να δείτε το αποτέλεσμα της αναζήτησης στο χάρτη. Πατώντας το κουμπί “Go” θα ξεκινήσει η διαδικασία πλοήγησης.